PIVO VŔŠKY
Pivo Vŕšky sa zrodilo v roku 2012 na úpätí oravských vrchov pod dohľadom skúseného sládka. Varí sa tradičným českým spôsobom – na dva rmuty. Česká technológia pivovaru je na Slovensku ojedinelá, no zaručuje mimoriadne kvalitný výrobný proces.
Sládek strávi varením a prípravou 10 hl piva približne 14 hodín. Na dobre uležané pivo je totiž treba trpezlivosť a dostatok času.
Pivo Vŕšky potom zreje v tankoch 10 – 15 dní a leží ďalších 10 – 15 dní. Denne je potrebné ho ochutnávať, sledovať teplotu a tlak v nádobách a rozhodnúť, kedy je správny čas na sudovanie.
Osobitnou kapitolou a nemenej ľahkou úlohou je naučiť sa správne načapovať kvasinkové pivo, pretože jeho penivosť je omnoho vyššia. Ale tá radosť z krásnej krémovej čiapočky za to rozhodne stojí!
Suroviny, z ktorých varíme Pivo Vŕšky:
ŽATECKÝ CHMEĽ
JAČMENNÝ SLAD
PIVOVARSKÉ KVASINKY
HORSKÁ VODA Z MALEJ FATRY